"You don't make Lemonade. You use the seeds to plant a whole orchard"

Jan 13, 2013

Adopting


Sebenarnyekan i dah lame pikir tentang satu perkara ni
Sejak tahun lepas kot..
Sejak aku tengok dah ramai sangat kawan2 seangkatan mula mendirikan rumah kan tangga
eh.. pasal kahwin lagi kan.. ehehe
biasa lah nak wat macam mana..
harap2 bukan i sorang ajelah manusia yang asyik pikir kan hal kahwin kan.. hihi

Okey back to the point..
Ape pendapat korang tentang anak angkat?
Ape pandangan korang kalau orang macam i ni
yang boleh dikatakan masih muda
tak reti masak.. tak reti kemas rumah..
tak tahu ape2 pasal baby..
tapi dalam pada masa yang sama...
teringat sangat nak ada nak..
honestly, i tak kisah jadi ibu tunggal.. tak ada suami..
tapi i teringin sangat nak anak..
even anak tu bukan lahir dari rahim i sendiri

i just nak ade seseorang yang i boleh sayang
yang i boleh belai..
dan yang penting.. dia boleh sayang i balik..
seseorang yang boleh buat hidup i ni lebih bermakna..
seriusly i dah penat nak hidup untuk kerja dan makan
i nak hidup untuk beribadat pada Allah..
Jaga anak tu pon satu ibadat jugak kan..
selain kita jaga keluarga kandung kita kan?..





1 comment:

Biskut Merry said...

Syura, r u siyes about this? Aku fhm apa yg ko rasa. Lagi2 aku xda anak lg ni dah kahwin dekat setahun dah.
Aritu aku ada jumpa adik mak mertua aku yg kje pesuruhjaya sumpah. So dia salu dpt case2 declare sumpah bila adopting ni. Dia nasihat jgn amik kalo xtau mak bapak baby tu and ofcos dia nasihat kalo boleh make sure tahu cmana baby tu leh wujud. Dia xbg amik anak luar nikah ataupun anak yg kita xkenal mak bapak.
Dia kata dia dah lama kje tu and dah tgk mcm2 masalah. Anak di dah kawin lama tp xda anak pun dia xbg adopt.
Kalo nak sgt pun make sure identify nisab keturunan sbb benda tu ada dalam dalil Quran. Hehe just to share dgn ko sbb aku pun suke baby2 neh syura.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...