"You don't make Lemonade. You use the seeds to plant a whole orchard"

Mar 29, 2016

Mar 28, 2016

Kotak Lensa | Instant Photobooth




Pertama kali iolls tahu tentang Kotak Lensa ni haruslah ketika melayari wedding Atita Haris dan DJ NasT di instagram awal bulan itu hari. Yalah, kita memang suka stalk Atita Haris sebab cantik and anak dia yang super comel tu, siapa lagi kalau bukan Si Opie tu. Mesti ada yang dah pun perasan kewujudan Kotak Lensa masa tu kan.. Tapi tu lahhh...  tanpa disangka, iolls berpeluang untuk beraksi sendiri di depan lensa Kotak Lensa ini ketika menghadiri 1st gathering EFG pada 19 March yang lepas. 

Pada yang tak tahu, Kotak Lensa ni konsepnya adalah instant photobooth. Jadi, pada hari yang berkenaan tu, tuan rumah haruslah menyediakan tempat untuk pihak Kotak Lensa setting up diorang punya booth. Selari dengan nama Kotak Lensa tu sendiri, diorang memang setting up 'kotak' yang mengandungi kamera DSLR dan juga screen untuk Live View Slideshow untuk tontonan ketika di majlis. Memang sangat menarik. 

Lepas semua dah sedia, apalagi? Posing laaa. Yang terpaling2 iolls suka lepas pose, dalam masa beberapa minit jer, gambar korang akan siap diprint dan sedia untuk dibawa pulang. Lepas tu kannn, unlimited print ya!! Korang akan dapat sorang satu gambar. Kalau dalam gambar tu ada 15 orang, semua 15 orang tu dapat, tak payah nak gaduh2, nak scan lah, ape lah. Did i say scan? Eww~. Bayaran nya hanyalah ucapan terima kasih sahaja kat tuan rumah sebab tuan rumah dah bayar kan untuk korang. Hihihi.  

Kalau gambar hilang macam mana pulak? Jangan risau korang boleh lihat sendiri dalam laman web Kotak Lensa diruang Featured Posts atau facebook Kotak Lensa. Ianya memudahkan untuk korang print out semula dengan saiz gambar yang korang nak atau boleh postkan dalam social media. Terbaik kann?

Okay, iolls nak belanja sikit gambar2 yang kitorang amik masa gathering EFG kelmarin.:


Alolo.. adik ni tengah demam tau hari tu. Tapi tetap hebat beraksi di depan lensa. =)







Ibu dan anak yang comel. 

Apa yang iolls perasan, instant photobooth by Kotak Lensa ni bukan sahaja merakam saat indah malah bisa memeriahkan lagi sesuatu majlis tu. Semua tetamu tak kira muda dan tua pastinya akan teruja berposing dan melihat hasil posingan mereka tu. Memang tak rugi tau melanggan servis dari Kotak Lensa. Kalau korang macam clueless tak tahu nak buat apa... mungkin ada yang pertama kali kan, jangan risau ada assistant yang akan sedia membantu anda disepanjang majlis berlangsung.

Credit : nazlee,com


Pihak Kotak Lensa tengah setting booth. Ni adalah assistant yang assist kitorang masa hari tu.

Sedikit gambaran di sekitar photobooth.

Photo strips ni korang boleh customize sendiri. Nak letak logo, tagline, hashtag.. suka hati.



Pihak Kotak Lensa dengan baik hatinya telah membuat promosi, dengan menggunakan Code: EFGKBBA korang boleh dapatkan diskaun sebanyak RM200.00 dan valid sehingga hujung tahun 2016 ini. Apa lagi, grab lah cepat offer ni. Siapa yang tengah planning nak kahwin tahun depan tu sila tukar tarikh tahun ni ya. Mana yang single mingle tu sila carik calon cepat, sempat lagi nih simpan duit nak kahwin tahun ni dan jangan lupa langgan Kotak Lensa. Hehe.



Untuk tempahan dan maklumat lanjut:


Kotak Lensa

Telephone (WhatsApp/SMS/Call): 
                   +6 019 900 1191 (Klang Valley) 
                   +6 012 579 7955 (Ipoh) 

Email: smile@kotaklensa.com


Instagram : KotakLensa
Fcaebook: Kotak Lensa


#kotaklensa #instantphotobooth

Mar 24, 2016

Perubatan Alternatif : Yusmizee Naturopathic Centre, Alor Gajah Melaka

Mungkin ada di antara kita yang tak begitu gemar dengan perubatan moden di mana kebiasaannya kita akan dihujani dengan pelbagai pil, tablet, kapsul dan juga suntikan setiap kali mendapatkan rawatan di klinik2 dan juga di hospital. Macam aku sendiri pon orangnya paling malas nak makan ubat. Lagi2 yang berjadual tu, ada yang kena makan sianglah, malamlah, lepas makan, dan sebagainya. Sering kali skip di sana sini. 

Kadang kala ubat-ubatan moden ni bukan membantu menyembuhkan penyakit, malah membebankan lagi lalu menggagalkan fungsi buah pinggang kita pulak. Buah pinggang adalah sangat penting ya dalam tubuh manusia di mana ia berfungsi untuk menapis darah dan membuang sisa toksik dari dalam tubuh melalui air kencing. Berikut adalah contoh kesan ubat ubatan moden yang biasa dibekalkan oleh doktor-doktor di hospital:
Lemah jantung >> ubat lemah jantung bukan untuk menguatkan jantung, Tapi ianya menipiskan darah supaya darah boleh melalui ruang sempit arteri yang semakin tersumbat. Ianya tidak membuka saluran arteri yang semakin mengecil. 
Penahan sakit >> ubat tahan sakit bukan menghilangkan sakit, tetapi ianya hanya memutuskan isyarat kepada otak supaya kita tidak merasa kesakitan. Setiap kesakitan dirasai kerana otak menterjemahkan gangguan itu sebagai satu kesakitan 
Kanser >> Rawatan kimoterapi bukan hanya membunuh sel-sel kanser, malah turut membunuh sel-sel yang baik dan melemahkan sistem pertahanan badan  malah masalah besar kanser tidak dapat dihapuskan sama sekali kerana sel-sel kanser boleh membiak kerana tubuh yang tidak ada ketahanan.

Sumber : google

Jadi tak salah rasanya kalau kita mencuba perubatan alternatif pula yang mungkin lebih selamat dan bersifat semula jadi. Tahukah korang bahawa di Malaysia sendiri terdapat 300 naturopath berdaftar bawah Persatuan Pengamal Utama Naturopati Malaysia. 

Antara pusat rawatan alternatif yang mungkin menjadi pilihan korang adalah Yusmizee Naturopatic Centre yang terletak di Alor Gajah Melaka. Klinik ini menyediakan kaedah rawatan naturopati seperti Rawatan Bekam, Akupuntur, Urutan Tradisional Melayu, serta Terapi Hipnosis dan Penawar herba homeopati.


Info: 
Perubatan naturopati adalah sejenis perubatan alternative  yang berasaskan kepercayaan bahawa badan boleh sembuh dengan sendirinya. Pengamal Naturopati percaya badan manusia itu mempunyai keupayaan untuk membaiki diri sendiri dan pulih daripada penyakit jika ia disokong oleh persekitaran yang sihat. Bantuan dari Pengamal Naturopati dalam proses penyembuhan menggabungkan pelbagai kaedah kesihatan alternatif yang berasaskan semata-mata kepada keperluan individual, bukannya dari perubatan moden. 

Antara kebaikkan rawatan naturopati ni adalah di percayai lebih selamat sebab rawatan seperti akupuntur, refleksologi, bekam dan juga kandungan herba adalah bebas bahan kimia. 

Macam aku sendiri, dari sejak remaja memang dah ada masalah resdung yang agak serius. Pagi2 bangun tidur tak sah kalau tak bersin berkali kali. Dah jemu jumpa doktor, tapi tak pernah ada jalan penyelesaian. Balik2 dapat ubat sedut dan pil, yang sama pula tu. Tak tahulah berapa banyak bahan kimia dah masuk dalam badan. Insya Allah kalau ada rezeki, memang aku berhajat untuk mencuba rawatan untuk resdung yang disediakan di klinik Yusmizee Naturopatic Centre.




DrN Yusmizee Bin Yusoff 
Persatuan Pengamal Utama Naturopati Malaysia (MANIS)
Pusat Pengajian Sains Perubatan (USM Kubang Kerian).
Tel : 012-3556736 Alamat : Lot 2.33, Tingkat Satu Bangunan Mara Alor Gajah, 78000 Alor Gajah. Melaka
Facebook : Yusmizee Naturopathic Centre

Mar 23, 2016

1st Gathering EFG!

Assalammualaikum..

Sabtu lepas (19/03/2016), aku join Mas pergi first gathering dia untuk kelab blogger EFG kat Meru Klang. Maybe ada antara korang yang dah pernah dengar kot pasal EFG ni. Okay, pada yang tak tahu, EFG ni stand for Exchange Feed Group. Its actually a community blogger juga macam Kelab Blogger Ben Ashaari. Ekceli aku pon bukanlah ahli EFG, so macam tak tahu sangat nak explain macam mana. Takut salah pulak nanti. Tapi aku memang familiar dengan kelab ni sejak Mas join dekat setahun yang lepas. Selalu lah tanya2 kat dia.




A few day before Sabtu tu, janji dengan Mas kata nak sampai rumah dia pukul 7.30 pagi. Kononnn. Jangan harap yeh nak bangun awal. Dekat pukul 7 jugak lah baru bangun. Pukul 7.30 pagi baru keluar rumah. Ding dong here ding dong there, pukul 8.00 pagi baru sampai rumah Mas. Aku rasa Mas macam risau time tu sebab event start at 8.30 pagi tapi tak nak pressure aku kot. Ek ele.. Berani lah dia nak pressure hakak. =P Dah lah time tu hakak tengah emo sebab tol LAKSA kat Kota Kemuning tu da naik ke RM 1.70 eh. Mahal! Pfftt. Pastu kena pakai TnG jer lak tu. Melampau. Nasib baik ada bawak tau. 

Sampai rumah Mas, haruslah comolot dulu, yelah ghinduuu... sebab nama jer BFF tapi jumpa setahun sekali jer ponnn. Tahun lepas jumpa sebab EFG, tahun ni pon sebab EFG jugak. Bila pikir2 balik bagus jugak Mas join EFG ni sebab apa2 event pon dia hangkut aku sekali sambil2 tu boleh lah detim sekali kan Mas =P

Dengan bantuan Waze kitorang bergerak ke Meru. Lama tak guna Waze nih sebab jarang drive ke tempat baru. Yalah, takkan pulak nak pergi Plaza Masalam pon nak pakai Waze kan. Buat lawak namanya tu. Tapi Si Mas pon power jugak pompuan ni. Tau pulak dia tol 60 sen la 70 sen lah 80 sen lah. Masuk kanan lah mauk kiri lah. Respek aku. Dalam 45 minit sampai rumah Irra, tu pon sebab beberapa kali menderhaka dengan Waze. Kalau tak 20 minit dah sampai kot. Eh over lah kalau 20 minit jer kan. Hehe.

Sampai tu, terus rasa macam debar2 sebab malu. Tiba2 sangat kan nak malu. Semalam2 tak ada pulak malu. Hihi. Dari kejauhan dah nampak khemah warna pink. Gigirl sangat yeh.

Masa ni baru sampai. Malu punya pasal, rela duduk di celah2 meja sana tu. To be honest memang malu jugak lah sebab tak tahu nak sembang apa. Walaupon diorang semua dikatakan ada yang baru first  time jumpa, tapi rata2 dah kenal rapat walaupon katanya sembang dalam Telegram cuma. Tak ada eh sesi eh kau kerja kat mana? Umur berapa? Anak berapa? Tak ada yeh. Semua macam dah kenal 8 tahun. Hehe.

Tengah setup tempat. Susun2 barang2 sponsor. Teruja okay tengok banyak gila barang2. KaEh nape pulak iolls yang teruja lebih ni. Belom tentu sume ni ko punya tau. =P

Mulakan majlis dengan bacaan Yassin. Nasib baik bukan tadaruss tau. Hakak dah ada butterfly terbang2 dalam perut dah.

Emcee pertama. Blogger Wayne Haraz. Pernah jumpa sekali masa buka puasa dekat BGR tahun lepas. 

Irra Pengetua EFG aka tuan rumah memberi sepatah dua kata. Teringat tahun lepas masa kat BGR kan Mas gi salam siap cium tangan Irra lagi time nak balik, padahal sebaya kot. Lawak kay. Hari tu, aku pulak yang tercium tangan. Haha. Eh, aku amik berkat yeh, korang apa tau. =P

Seronok dapat jumpa orang baru. First time jumpa kan so agak kayu di situ. Next time kalau jumpa lagi..  Insya Allah dah tak kayu sangat kot. Hehe.

Yang ni pon sponsor juga


Blogger Bicara Mommy. Cantik orangnye.



BFF sangat kan




Blogger Amysyeera and Ummul Azkee.

Ni adalah PCL. Kalau ikut kan, dari mula2 aku tulis blog 6 tahun lepas, aku memang dah tahu kewujudan blog PCL ni. Tu lahh.. macam tak sangka jugak boleh jumpa depan2 selepas 6 tahun. 

Mas yang semangatt menjawab teka silang kata tapi tewas jugak akhirnya. Aku? Tewas sebelum bertanding. Haha. Yelah.. soalan berkisar kan ahli EFG, tak tahu pulak iolls nak menjawabnye. =P

With blogger Inani Hazwani. Dah lama jugak baca blog dia sebab dia rajin jugak join Giveaway and komen semua tu. So selalu la perasan blog dia.

Mas and blogger PapaG. Kenal baru2 ni jer. PapaG pon emcee jugak untuk hari tu.

Blogger Eny Abdullah. Ofkos kalau singgah blog dia cuci2 mata tengok gambar. 

Photobomb kat belakang tu. Haha.


Alolo.. anje2 ni Mas tolong pakaikan headband untuk Adikdayah. 




So sweetttt~

Busy memasing. Aku pon turut membusykan diri. Konsep dia ari tu Live Update tapi  sayangnya line U Mobile ni buat hal tau. First time belajar konsep Live Update ni. Rasa macam tengah buat liputan untuk  Wedding Shahiezy Sam pulak. =) So kekdahnya, everytime emcee brief pasal produk dari sponsor terus update kat instagram/fb.

Busy Busy =)


Menu makan tengah hari yang lazat.


Bukti kelazatan. Sampai pejam2 mata eh.


Sampai ke petang tak boleh bukak mata. Mihmihmih.


Dapat shawl yang super best dari Qesyamin terus segar balik mata.
Dua hari berturut2 pakai yeh, memang best sangat la shawl ni.

Alhamdulillah tamat sudah. Memang best sangat gathering EFG ni. Memang tak rugi join, malah untung berganda2 lagi sebab pulang pun bukan tangan kosong yer. InsyaAllah, next time datang nak kenal lebih dekat lagi ahli2 EFG.

Bak kata PCL jangan serik buat gathering lagi, bak kata aku pula jangan serik kalau hakak datang lagi yeh. Mihmihmih.

Thank you jugak pada semua sponsor kerana sudi menaja dan memeriah kan lagi majlis kami



Biobax Cool Therapy
Biobax Cool Therapy 
#biobaxcooltherapy

Kelantan City Tour Xcelltravel
Kelantan City Tour Xcelltravel 
#xcelltravel

Alludra International (Jus Orlin)
#orlin

Kotak Lensa Instant Photo Booth
Kotak Lensa 
#kotaklensa #instantphotobooth
IG: kotaklensa 

The Violet Sofia
The Violet Sofia
#thevioletsofia
#almumayyazbyvioletsofia

Fennelle Beauty
#fennellebeauty 
#fennellerenewalserum

VCO NUTRASENSE
VCO NUTRASENSE
#VCO #Nutrasense
IG: nizam84

Nizar Faez Studio
Nizar Faez Studio
#nizarfaezstudio
IG: nizarfaez

VanLela Hiphoody
VanLela Hiphoody
#hiphoodyvanlela

Balloon Decoration
Majesticevents Sdn Bhd
Majesticevents Sdn Bhd
#khemahkahwin

Cafe Cerita Kambing
Cafe Cerita Kambing
#cafeceritakambing #kambingbakar

credit to : ummulazkee
Produk Kesihatan Forever
#aloeveraklang0136283485
#aloeverashahalam0136283485
FB: fara hana

Qaseh Zamri Collection
Qaseh Zamri Collection 
 #qasehzamricollection
FB: Qaseh Zamri 

Yusmizee Naturopathic Center,  Alor Gajah Melaka

#yusmizeenaturopathic


Qesyamin
#qesyamin


RaisahRafhanah
#headchain #flowercrown



Hazirah
#muchochocolatechips



Sakura Sasuke
#sakurastyle
FB: Sakura Style 


Acit Guest Book
#hantaranmurahsaya

LadyDaissy Pastry
#LadyDaissyDoorgift


Design&Printing 
#dexsignprinting


Aniq sya 
#aniqsyaquqiz


Homemade Cookies 
#myhomemadecookies

Jus kedondong asam boi 
#manjavakedondongasamboi
FB: Man Java 
IG: manjava7273 


Reqa Creative
#reqacreative
FB: reqacreative 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...