"You don't make Lemonade. You use the seeds to plant a whole orchard"

Feb 5, 2013

Dengki


Now i know nape kite tak boleh reveal kite punye salary to anyone else especially kite punye ofismate. Seriusly aku baru tau effect nye.. Ermmmm..

Ia boleh mengundang perasaan dengki..

Manusia ni memang tak boleh lari dari perasaan dengki kan. Sikit2 nak dengki walhal kite dah tahu Allah yang tetapkan. Agaknye memang dah ade dalam darah kot..

Ekceli aku bukan cakap pasal orang lain pon. I'm talking bout myself. =.=`.. Ye akulah orang yang dengki itu... Haha

Bebaru ni ade staff baru masuk dalam dept aku tu and now we became good friend. A very good friend. Hari2 dinner sesame.

Biase lah time break we always borak2 gosip2  sambil makan. Biaselah pompuan kan. Macam2 dok borak sampai terkeluar pasal gaji bagai. Biaselah budak barukan diorang bukan concern sangat pasal bende yang P&C ni kan. Terkejut badak aku. Mane taknye.. Even aku dah keje 2 tahun, gaji die lagi banyak dari aku. Nak kate qualification same je.. We both have degree. Aku accounting lagi.. Selidik punye selidik baru aku tahu yang staff baru memang salary diorang higher than kitorang dulu.. Beza 300 kot dari gaji aku mase mule2..  Manelah aku tak meroyan.

Tapi jangan risau, aku dengki kejap je.. Sekarang aku okey je tak ade lah nak bengang lame2 sangatkan. Yelahh... Takkan aku nak marah kawan aku tu pulakkan.. Bukan salah die pon dah H*bc nak bagi gaji die banyak. Tapi takkan nak boikot H*bc kot. Memang bodoh lah aku kan. Tempat aku carik makan kot.

Ape nak buat?

Lagipon rezeki tukan Allah yang tentukan. Dah rezeki kawan aku tu lebih. Redho ajelah. Tak payah nak dengki sangat lah.

Motif aku sebenarnye.. For me, its better for us to keep our monthly salary dari officemate kite especially. Its very sensitive issue. Memang niat kite nak share je.. Tapi we never know ape yang orang lain rase. Bukannye kite boleh xray hati orang tu kan. Even die tu kawan baik kite. Perasaan cemburu tu memang tak boleh nak lari.

The thing is, benda macam ni boleh demotivate kan seseorang tu. Ofkoslah die rase tak puas hati. Even kawan tu dah senior pon. Sure dia akan rasa 'Nape aku dulu tak dapat banyak tu?'.. ' Dulu aku dapat banyak ni je'. Or 'Aku keje 5 tahun, gaji aku same dengan budak baru'. Macam2lah.. Entah2 terus rase nak resign.. Lagi parah..

Ni pon aku tengah tunggu bonus ngan incremnt ni.. Kalau cam tahi.. Memang aku terus bukak jobsreet cari kerje baru.





posted from Bloggeroid


1 comment:

Biskut Merry said...

Hehe aku salu tgk gaji bos2 aku. Takat 10k-20k tu biasa la beb. Aku meroyan kalo mcm qualification sama tp dia lg byk dpt pay sebab ca ya nun alip. Xadil kan

Apepun rezki kita mmg dah tertulis sejak kita lahir. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...