"You don't make Lemonade. You use the seeds to plant a whole orchard"

Jan 6, 2011

First day of induction


Hi olls.. how r u guy?.. hopefully we are all happy to live our lives okey?.. ;-) . as u olls know, today i need to attend an induction held by H*** for new joiner. basically mcm orientation lah.. huhu tu la.. i igt bile da msk alam pekerjaan ni no more any kind of orientation bagai, group activities bagai.. harapan tinggal harapan je lah noks.. ='(

the induction start with a brief introduction about... errr... about... ermmm... about... owh.. ermm.. homaigoddd.. i dah lupe lah ape yg i dengar pagi td... hahahahaha... what is it haaa?.. ermmm.. i think about... erk.. retrieval fail.. hihihihiiii.. hopeless betol lah i ni.. yg i igt 1 of the point is about health & safety yg hsbc provide for their staff. tu pon sbb trainer tu asik aim i je cuz i dok depan n then paling tepi lak tuh.. mmg strategik sgt la kan.. i ni dah lah xreti nk speaking london.. sempat pulak tu dok berangan dlm kelas.. sekali trainer tu tanye i soalan.. n the question is;

" if hsbc been caught in bomb trap and u r outside. the reporter asking u why are u outside?... what will u answer?"

i baru nk naik flight ke Bali, ade je orang kacau daun.....

waklu Bali.. hahhaaa

i dah tersengih2 cam kerak busuk pon that trainer asik nk push i jwb soalan tu jer.. 3 kali dok ulang soalan..yg sorang indian girl ni plak dok sibuk bg i jawapan tp sepatah haram i xfaham.. yelah.. org tgh nebes, ckp melayu pon i bleyh xfaham, ni kan plak ckp mashaleh.. eeeeeeeeeeee... tension lah teringat balik... syuh syuh..

next session we olls kene isi our personal details dalam hsbc systems or database.. n then lunch at 1pm, solat.. and get back to the class at 2pm.

so.. basically there are 3 different trainer bg taklimat yg berlainan ptg petang tu. taklimat yg pertama tentang transportation. fyi, H*** cyberjaya provide transportation for oll his staff dan yg paling penting free kowwwwt.. menarik kannnnn?.. so i dah jimat kt transportation =). for those staff yg amik this transportation facilities akan diberi sebijik 'menatang' (i lupe la ape name bende alah tu.. haha) so we oll just need to scan bende tu kt scanner every time weolls naik bas which is rapid.. mcm touch n go or pass yg biase org gune bile naik public transport tula.. i'm sorry sbb xdpt nk tunjuk kt uolls cmne bentuk 'menatang' tu cuz no kamera la.. comeyl je bnde tu.;-)

next taklimat lak pasal kwsp. n last taklimat pasal employee benefit and annual leave. so they taught us how to apply cuti properly or something like that la.. sume bende tu common.. i think uolls pon da tau kan.. hihihiii the most interesting part bile bekerja kt big company like hsbc ni byk betul benefit yg diorang provide kt staff diorg. tp we need to work for 1 year lah br eligible nk dapat sume benefit tu ='(.. i i xtaw la smpi 1 year ke x.. huhuhuuu

ha.. 1 more thing i nak share ngn uolls. uoll tau x i keje shift malam.. 6pm untill 3am.. org balik keje i baru nak masuk keje lol.. hai.. cube uolls bgtaw i celah mane i nk dpt jodoh ni.. haha.. T__T






11 comments:

Azuan said...

tak pernah pkai hsbc punya bank..hihii

Heidi Shafiq said...

best friend aku keje HSBC kat bursa.. kesian kan kene keje malam.. tp best culture dlm HSBC ni aku tgk.. increment pun byk.. happy working beb.. :)

Cik Su said...

wah .. kes berat nie.. kul 3 pg baru balik

Lady SharpShouter said...

takpela lik lmbt, dgr kata my fren yg kije mcm u tu gaji masyukkkk kan? setimpal lah dgn keje mlm tuh.n work culture dia mmg steady... sambil2 layan pelanggan, sambil2 tuh carila jodoh.market diri sendiri gak la.hahahah

mie said...

dulu gue penah guna hsbc
acount hsbc oversea sama tak dgr hsbc malaysia?

MiSz SyuRa said...

azwan : try la.. this is international bank taw. sng nnt =)

Heidi : yeke? hopefully berbaloi la ngn mase yg telah disacrifice kn tu ='(

cik su : tu lah.. nnt org ckp ape plk kan anak dara balik tgh2 mlm.. haha

MiSz SyuRa said...

lady sharpshouter : wah.. bagus jgk idea tu!.. syura dealing ngn client2 dari uk, mne taw leyh sangkut ngn org sana.. berbaloi-baloi.. hahaha

mie : i think sama lah. sbb i dengar ms induction td 1 of the benefit kite boleyh guna acc ni oll around da world as long as ad hsbc lah.. =)

CIK TOM said...

lewatnya...dahsyat....cik tom xkerja2 lg..bila la nk dpt kerja..sob3..

Miss Yaty said...

takpe kerja cam tue konpem gaji best ek...belanja la yaty :)

MiSz SyuRa said...

cik tom : xpe cik tom, dulu syura pon lambat dapat keje..nnt rezeki smpi lah cam syura.

Miss yaty : huhu, okeylah gaji yg die offer. sepadan la ngn shift tu.. T__T..

PReDicToR said...

keje sampai 3am...wow..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...